kivaari

Kivääriaseet

Kivääri on varmasti yksi tunnetuimmista asetyypeistä meillä Suomessakin. Kivääri on jo melkeinpä antiikkinen ase, sillä sen juuret juontavat  jo n. 1500-luvulle, kun musketit tulivat käyttöön. Tänään perehdymme hieman kiväärin eri käyttötarkoituksiin sekä rakenteeseen aivan yleisestikin.

 

Kiväärin rakenne

Kiväärin piippu on pidempi perinteiseen asemalliin verrattuna. Tukki on valmistettu puusta ja yleisesti ottaen se on piippuosaa lyhyempi. Suusta ladattavien kiväärimallien käyttö on vähentynyt ja tätä nykyä näkee enmmän kaasumäntälukkoja tai puoliautomaatti-kivääreitä sekä erityisesti pulttilukkoa.

Kiväärin käyttö

Sota-aseena kivääriä on käytetty melkeinpä sen keksimisestä lähtien. Suomen sodissa on sodittu nimenomaan Mosin Nagant -merkkisillä kivääreillä. Jos olet joskus kuullut sanat “Lottakivääri”, “Pystykorva” tai “Ukko-Pekka”, ovat ne nimenomaan tämän belgialais-venäläisen valmistajan tuotoksia. Ukko-Pekkaa käytettiin Suomen armeijassa aina 1970-luvulla, kunnes sen tilalle tuli rynnäkkökivääri.

Suomessa kivääriä käytetään erittäin paljon nimenomaan metsästyksessä ja sillä ammutaan kaikentyyppisiä riistaeläimiä. Metsästyskivääreitä on kahdenlaisia. Pienemmän kaliiperin kivääreillä ammutaan lähinnä pienikokoisia lintuja, mutta suurikaliiperiset kiväärit sopivat paremmin suurien eläinten, kuten hirvien, metsästykseen.

Ilmakivääriä taas käytetään lähinnä harrastusmielessä tapahtuvassa ammunnassa, kuten myös pienoiskivääriä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *