sinappikaasu

Historialliset aseet

Aseita on ollut kautta ihmiskunnan historian ja se kertookin siitä että ihminen on pohjimmiltaan metsästäjä, saalistaja ja peto. Ihmisen innovatiivisuus ei todellakaan ole loppunut kesken kun on pitänyt kehitellä uusia aseita. Ihmiskunnalla on aina riittänyt intoa kehitellä erilaisia välineitä joilla puolustaa itseään. Tässä artikkelissa kerromme muutamista historiallisista aseista ja siitä miten niitä käytettiin.

Piikkinuija, toiselta nimeltään aamutähti oli keskiajalla hyvin tunnettu ase, jonka juuret juontavat niinkin kauas kuin 1300-luvun Saksaan. Tätä kyseistä asetta valmistettiin niin lyhyt kuin pitkävartisena, kuin myös eri painoisina versioina. pikkien terävyydessä, koossa ja tiheudessä oli myös eroja. Lyhytvartinen versio oli lähinnä tarkoitettu ratsumiehille, joiden oli helpppo ratsailla käsitellä lyhyempää nuijaa.

Pertuska, tämä lähitaisteluväline kehittyi keskiajalla viikinkien käyttämistä pitkäteräisistä kirveistä. Tämä ase oli suuressa suosiossa Itä-Euroopassa ja Venäjällä, jossa se lähitaistelujen aikana saattoi tehdä todella pahaa jälkeä. Terällä saattoi olla pituutta jopa yli puoli metriä ja aseen painosta johtuen se teki todella pahaa tuhoa osuessaan viholliseen. Yleistä oli että pertuskaa käytettiin sekä jalkojen että käsien katkomiseen

Chakrami, hiljainen tappaja, jonka tuloa vihollinen ei voinut aavistaa ennen kuin oli liian myöhäistä. Tämä salakavala ase oli käytössä erityisesti Intiassa, jossa sitä osattiinkin pelätä. Kyseessä oli litteä ja pyöreä metallilevy, kuten frisbee, jonka reunat oli teroitettu tappavan teräviksi. Tätä asetta heitettiin myös samalla tavalla kuin kaikkien tuntemaan frisbeetä ja sen kantomatka oli jopa 60-100 metriä. Osuessaan viholliseen, se tappoi tai jätti uhrinsa todella pahasti raajarikkoiseksi.

Sinappikaasu, ensimmäisiä kemiallisen sodankäynnin aseita. Tämä kaasu on näkymätöntä ja se ei haise juuri miltään. Vaikutusaika oli pitkä ja oireet olivat kivuliaita, mutta harvoin tappavia. Jos kuitenkin kävi niin huonosti, että sinappikaasulle altistunut hengitti sisään vahingossa kaasua, nousivat rakkulat sekä hengitysteihin että keuhkoihin, joista alkoi vuotaa verta. Kuolema oli pitkä ja kivulias ja saattoi koittaa vasta kahdenkin kuukauden kuluttua altistuksesta.

Leka, tämä vasaran mallinen ase kehiteltiin pariisissa vuonna 1382, kun veroihin tyytymättömät kauppiaat nousivat vastarintaan uusia veroja vastaan. Kauppiaat surmasivat veronkantajia usein löivät ensin uhrin jalat alta, jonka jälkeen iskivät tällä painavalla aseella päähän, niin että uhri menetyi. Edes paksuinkaan kypärä ei estänyt lekan tuhovoimaa, näinkin yksinkertainen ase oli siis äärimmäisen tehokas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *