aseistakieltaytyjat

Aseistakieltäytyminen – erilainen näkökulma

Tällä kertaa ajattelimmekin hieman pohtia toisenlaista näkökulmaa aseisiin. Aseistakieltäytyminen eli totaalikieltäytyminen tarkoittaa asevelvollisuudesta kieltäytymistä ja moni valitseekin sen armeijan sijaan juuri siksi, etteivät he halua olla tekemisissä aseiden kanssa lainkaan. Suomessahan ei tarvitse olla tekemisissä aseiden kanssa, jos niin haluaa, muuten kuin armeijassa. Siinä mielessä on siis ymmärrettävää, että jos haluaa välttää pakollisen armeijan, on pakko valitaa aseistakieltäytyminen.

Aseista kieltäytyminen Suomessa

Suomessa aseistakieltäytyminen on ollut vaihtoehtona jo vuosien ajan. Jos ei halua koskea aseisiin, voi perinteisen armeijan sijaan suorittaa joko aseettoman varusmiespalveluksen, siviilipalveluksen, totaalikieltäytymisen tai lainvastaisesti myös kieltäytyä kutsunnoista. Aseeton varusmiespalvelus tarkoittaa sitä, että alokkaat voidaan kouluttaa esimerkiksi lääkintämiehiksi tai kuljetustehtäviin eikä heidän tarvitse koskea aseisiin palveluksen aikana. Vaikka halu kieltäytyä aseista onkin suosittu syy valita aseistakieltäytyminen, voi syynä olla myös uskonnollinen vakaumus tai eettiset periaatteet.

Onko aseistakieltäytyminen oikein?

Vaikka me olemmekin vankasti aseiden puolella, yritämme kuitenkin ymmärtää toisiakin näkökulmia ja siksipä ryhdyimmekin miettimään aseistakieltäytymisen eri puolia sekä ihmisen oikeutta kieltäytyä aseista. Toki tulee myös miettiä koko nykyisen asevelvollisuussysteemin tarpeellisuutta, mutta se onkin jo erillinen asia sinänsä. Mielestämme kenenkään ei kuitenkaan tarvitsisi tarttua aseisiin muuten kuin pakon edessä, eli esimerkiksi sodan syttyessä. Siinä mielessä aseista kieltäytyminen onkin aivan ymmärrettävä asia, emmekä me tuomitse sitä millään lailla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *